Search Al Quran Here / Cari Al Quran di sini

http://www.quranexplorer.com/quran/

Search This Blog

AlQuran

AlQuran
Tafsir Per Kata

Tuesday, August 14, 2012

MAlam LAilatul Qadar 27 hb RAmadhan??? Apa hujahnya?


 ·  ·  · 
  • Puteri Damia Qaisara Hashim Insayaallah.....Aaaminnnn
   23 minutes ago ·  · 1
  • Syed Salleh Alatas Kenapa malam 27? Antara sebabnya kata ulama, Semak surah Al Qadr: بِّسْمِ ٱللَّـهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
   إِنَّآ أَنزَلْنَـٰهُ فِى لَيْلَةِ ٱلْقَدْرِ ﴿١﴾ وَمَآ أَدْرَىٰكَ مَا لَيْلَةُ ٱلْقَدْرِ ﴿٢﴾ لَيْلَةُ ٱلْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣﴾ تَنَزَّلُ ٱلْمَلَـٰٓئِكَةُ وَٱلرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ ﴿٤﴾ سَلَـٰمٌ هِىَ حَتَّىٰ مَطْلَعِ ٱلْفَجْرِ ﴿٥﴾ Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, (1) Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (2) Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (3) Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); (4) Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (5)
   5 minutes ago · 
  • Syed Salleh Alatas Bilangan huruf dalam jawi bagi perkataan lailatul Qadar ialah 9. Ia disebut 3x dalam surah ini. Oleh itu 9x3= 27
   3 minutes ago ·  · 1
  • Syed Salleh Alatas Satu lagi pendapat , perkataan "Fiiha" Pada malam itu" ialah perkataan ke 27 dalam surah ini. MAsayaAllah.
   about a minute ago ·  · 1
  • Syed Salleh Alatas Wallau'aklam, tapi usaha jangan berhenti setakat malam 27, kerana Nabi suruh kita cari nya pada malam 10 terakhir juga.


   Oleh itu kita usaha saja. Semoga kita mendapatnya.

No comments:

Post a Comment