Search Al Quran Here / Cari Al Quran di sini

http://www.quranexplorer.com/quran/

Search This Blog

AlQuran

AlQuran
Tafsir Per Kata

Thursday, April 26, 2012

Masalah Sangat Besar? dan Khasiat Al Ikhlas!


 PERKONGSIAN ILMU (SGT2 BERGUNE)
Mengahwini Wanita Hamil
Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 - 5.

Perkahwinan seumpama ini hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat  tahu anak pregnant  luar nikah, cepat cepat  kahwinkan. Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu  kelak hidup dalam zina sampai bila-bila...   Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak  persoalan  lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda  di  sini kerana ianya amat penting:

Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum
 berkahwin didapati hamil anak luar nikah? 
Jawapan 1 : Gadis itu  tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.
....................................................................................................................
 
Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia  mengahwini
 gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
Jawapan 2 :  Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.
....................................................................................................................
 
Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin? 

Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada bayi yang dikandung itu.
.................................................................................................................... 

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk
 memperbetulkan keadaan? 
Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan  itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak  mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.
.................................................................................................................... 

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
 
Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina  kerana pernikahan itu tidak sah.
..................................................................................................................... 

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah? 

Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.
........................................................................................................................ 

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada  anak
 tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri? 
Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

......................................................................................................................... 

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim dan seorang wanita Muslim (atau
 bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya? 
Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.
..........................................................................................................................
Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah
 saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri? 
Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.
...................................................................................................................... 

Tolong jangan abaikan email ini. Ini merupakan satu perkara yang serious jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.
mafhumnya:  Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku,  hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.  ..


KEHEBATAN SURAH  AL-IKHLAS


"Au zubillah  himinashsyaitan  nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:

Aku  berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, Allah yang Maha Pemurah  lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat  ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan  keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di  sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing
kepanasan.Sebelum anda  masuk rumah, bacalah ayat di atas,kemudian bacalah surah  Al-Ikhlas(iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwan ahad.)  sebanyak 3 kali. 

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca  bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah  berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang  bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap  bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya  menjawab salam malaikat itu. 

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad  sa.w:
 "Barang siapa membaca  Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari  Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi.  Kusaksikan bahwa si fulan itu telah menjadi pemerdekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari  neraka". Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah ahad satu hatam yaitu 100,000  kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari.

Sabda Rasulullah S.A.W yang  bermaksud:
  Barangsiapa  membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia  tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya  dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul  mustaqim lalu menuju ke syurga. 

(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).  Rasulullah  SAW pernah  bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara kamu yang dapat   khatam Qur ' an dalam jangkamasa dua-tiga minit?.  Tiada seorang dari  sahabatnya yang menjawab Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa  ianya mustahil untuk mengatam Qur ' an  dalam begitu cepat.  Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina  Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada  waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca  surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga  kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran. 

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa  Rasulullah SAW telah bersabda:
 Ketika saya  (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka  saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi  ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padangsahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padangsahara itu terdapat 80,000 malaikat yang  mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah  tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan  kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya  lelaki mahupun perempuan.
Sabda Rasulullah SAW lagi: Demi Allah yang  jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap  malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s,  Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis  pada sayap malaikat Israfil a.s. 

Siapa membaca surah Fatihah,  Al-ikhlas,  Al- Falaq & An-annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara  dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke jumaat yang berikiutnya. Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq dan an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.   

Nota:
 
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham  akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda  Rasulullah SAW 'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat ' . Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam  itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang  disampaikannya kepada orang lain

No comments:

Post a Comment